Beginnende producer tips!
Elke keer weer de beste tips voor producers!
Geschreven door Richard, leraar Ableton en Maschine bij DJ School Utrecht.
Welkom! De eerste DSU blog van 2017. En daarom meteen wat handige tips voor de beginnende producer. Hier onder heb ik een paar veelgemaakte “fouten” opgesomd, die vrijwel elke beginner maakt. Het hoort bij het leerproces. Maar het helpt wel degelijk wanneer je je wat meer bewust bent van deze fouten. Hopelijk kun je er wat van opsteken.
1) Presets gebruiken is geen zonde
Laat ik maar eens beginnen met een open deur. Zowel hardware als software instrumenten hebben vaak een heleboel zogenaamde presets aan boord. Dat zelfde geldt voor veel effect apparaten of plugins. Kant-en-klare instellingen voor een bepaald doel, of als geschikt startpunt voor het maken van je muziek. Maar er lijkt een soort taboe te heersen als het op presets aankomt. Sommige mensen denken zelfs dat het een soort van vals spelen is. Niets is minder waar!
Presets zijn er niet voor niks. Het kan je een heleboel werk schelen, maar ook gewoon voor geweldige inspiratie zorgen. Zie het zo; de klank van een instrument is niet het enige bepalende element voor een goede track. Melodie, arrangement, een goeie mix, allemaal zaken die ook meespelen. Dus wees vooral niet bang om een geschikte preset als uitgangspunt te nemen. Wel kan ik je aanraden om eens te kijken hoe je zelf een vergelijkbare sound kunt krijgen. Door instellingen na te maken of door je wat verder in een instrument of effect te verdiepen. Uiteraard is het altijd aan te raden om zelfs bij gebruik van presets een beetje te experimenteren met de mogelijkheden van het apparaat. De waarheid ligt dus waarschijnlijk ergens in het midden. Een beetje van jezelf en een beetje van de preset. Niks mis mee!
2) Precies het zelfde klinken als je grote voorbeelden
Laat ik dat even uitleggen. De meesten van ons hebben waarschijnlijk wat helden of grote voorbeelden in de muziek. Niet zo gek dus dat je soms een bepaalde sound of stijl wilt nabootsen. Het wemelt op internet bijvoorbeeld van de tutorial filmpjes over het namaken van een geluid of zelfs volledige bekende tracks. Erg goed om te leren, laat ik daar duidelijk over zijn. Maar laat het daar alsjeblieft niet bij. Leuk dat je alle voorgekauwde stappen hebt gevolgd en nu exact het zelfde klinkt als Deadmau5. Maar denk er eens wat verder over na. Het maken van muziek is een langdurig proces. En het doormaken van een ontwikkeling is erg belangrijk. Je wilt toch graag leren hoe je je eigen stijl ontwikkelt? En dat luisteraars zeggen: “hey, dat is origineel!” Of: “ik hoor meteen dat het van jou is!”.
Dat gebeurt niet als je 1-op-1 grote hits probeert na te maken. Sterker nog, de producers/artiesten die de originele track hebben gemaakt, hebben ook zo’n proces doorgemaakt. Deadmau5 had geen kant-en-klare “Deadmau5-presets” voordat ie bekend werd. Dat hele proces in de studio om uiteindelijk je eigen sound te vinden, dat hoort erbij! Prima om van anderen te leren, maar ontwikkel je eigen stijl!
3) Minder is vaak meer
Je bent net in het wereldje van elektronische muziek gestapt en er blijkt bizar veel mogelijk te zijn! Geweldig! Maar toch ook niet. Het grote aanbod op gebied van samples, plugins en instrumenten is leuk, maar je kunt er wel eens in verdwalen. Dat er zoveel beschikbaar is wil namelijk niet zeggen dat je het ook allemaal moet gebruiken. Vooral beginners zijn geneigd om een heleboel plugins toe te passen op een sound. Maar realiseer je wel dat je, zeker als je net begint, vaak geen idee hebt hoe die vst plugins nou precies werken. Door ze allemaal achter elkaar te gooien en er zoveel mogelijk te gebruiken zorg je vooral voor een heleboel troep. En als je wat verder gevorderd bent zul je zien dat de meeste dingen ook prima met 1 of slechts enkele plugins bereikt kan worden. Dat zelfde geldt voor je muziek zelf; je hele arrangement volknallen met geluid is niet altijd de beste aanpak. Algemene tip: probeer bij elke volgende stap te bepalen wat je nou eigenlijk met een geluid wilt doen. En welke effecten of instrumenten daar het meest geschikt voor zijn. Ook als je een arrangement maakt, moet je soms dingen wegstrepen. Vraag je af welke elementen echt bepalend voor je muziek zijn. En richt je daar op! Haal elementen weg die niks toevoegen, of je mix alleen maar rommelig maken. Hoe dan ook; effectief gebruik is aanzienlijk nuttiger dan het eindeloos opstapelen van alle mogelijkheden. Leer tracks maken met een minimale hoeveelheid hulpmiddelen. Het leren werken met de juiste gereedschappen is namelijk veel belangrijker dan het blind toepassen ervan.
4) Harder is niet altijd beter
Je hebt net je eerste volledige track gemaakt. Nu speel je ‘m af, samen met wat tracks van artiesten die je tof vindt. En wat blijkt? Jouw eigen plaatje lijkt volledig te verdwijnen in vergelijking met “commercieel” uitgebrachte muziek. Dat komt omdat die artiesten in de eerste plaats een stuk verder gevorderd zijn dan jij. En in de tweede plaats doordat die muziek al “gemasterd” is. Het eindresultaat is dus extra bewerkt door (meestal) een specialist, die ervoor zorgt dat de track zich kan meten met andere muziek. Veel beginners proberen vervolgens een zelfde resultaat te bereiken door een limiter op de track te gooien en de sound keihard op te pompen. De zogenaamde “brickwall limiter“. Ja, nu lijkt je track ineens een stuk “harder” uit je speakers te knallen. Maar vaak met een heleboel ongewenste bijwerkingen zoals distortion of totaal verlies van dynamiek. Thuis vaak nog wel te overzien. Maar op een groot professioneel geluidssysteem kan het erg beroerd klinken. Het zou dus een stuk nuttiger zijn om je ook een beetje te verdiepen in het hele mastering proces. Om een beter idee te krijgen van de mogelijkheden om jouw eigen muziek “vetter” te laten klinken zonder dat je alles belachelijk hard oppompt. Ook dat hoort bij het hele proces. Je zult merken dat een goed gebalanceerde mix net zo belangrijk is, bijvoorbeeld. En wil je een track toch graag snel uitbrengen, overweeg dan gewoon om de mastering door een professional te laten doen. Knal in ieder geval niet zomaar alles in het rood. Daar bereik je niks mee, behalve irritatie bij luisteraars.
5) Creativiteit is het doel
Ook weer heel voor-de-hand liggend, maar gek genoeg vergeten veel beginnende producers het wel eens. Kijk, zeker in het begin zul je je er bewust van zijn dat je maar een amateur bent. Je weet nog weinig, probeert vaak maar wat, en hebt nog geen idee waar de echte problemen zitten. Dat is normaal. Maar er komt een punt waarop je redelijk van je eigen kennis overtuigd bent. Je snapt dan de basis vaardigheden, hebt je gehoor wat beter ontwikkeld en hebt een heleboel kennis opgedaan.
Leuk natuurlijk. Maar betekent dat ook dat je betere MUZIEK gaat maken? Waarom ben je nou eigenlijk muziek gaan maken? Laat ik het eens anders verwoorden: Stel dat alle elementen, instrumenten en effecten in je muziek perfect kloppen, en je al je kennis erin hebt gestopt. Is dat muziekstuk dan meteen een hit? Wordt de muziek zelf er beter van? Misschien een verrassing, maar het antwoord is nee. Je kunt nog zoveel kennis in huis hebben, het maken van interessante muziek is toch een ander verhaal. En om op de eerdere vraag terug te komen: was je niet juist muziek gaan maken omdat je dat zo leuk vond? Hou daarom altijd in je achterhoofd dat het kennen van alle ins en outs absoluut geen garantie is dat je muziek zelf leuk is. Daar komt meer bij kijken! En dat leer je niet alleen door de theorie te kennen. Ook dat is een proces. Staar je dus niet helemaal blind op de technische kant, maar probeer echt muziek te maken. Gooi je ziel en zaligheid erin, doe af en toe eens “gekke” dingen, en beleef er vooral veel plezier aan! Want dat is waarom je muziek bent gaan maken, hoop ik? Creativiteit is dus het uiteindelijke hoofddoel. En niet alleen de technische kennis. Vergeet daarom niet om gewoon lekker muziek te maken. Dat kan namelijk prima zonder de nieuwste snufjes en laatste technieken!
Veel plezier met muziek maken dus! En ik wens jullie allemaal een geweldig 2017!
Written by Richard, teacher in Ableton and Maschine at the Dutch DJ Academy/DJ School Utrecht
Welcome! The first DSU blog of 2017. So let’s start with some handy beginners tips. In this blog I wrote down a few “mistakes” that every aspiring producer makes. It is part of the learning process. But it does help if you are more aware of these mistakes. So I hope it will help you on your journey.
1) Using presets is not a sin
Starting with an obvious thing. Both hardware and software instruments usually have lot of presets on board. The same thing goes for most effects and plugins. Settings that can be immediately used for a specific goal, or as a starting point for making your own music. But there seems to be a taboo when it comes to actually using these presets. Some producers even seem to think it is a form of cheating. Don’t be fooled, it isn’t!
Presets are there for a reason. They can save you a lot of work, but also give you great inspiration. Look at it like this: the sound of a single instrument is not the only element that defines a good track. Melody, arrangement, a good mix, all these things matter too. So don’t be afraid to use a suitable preset when starting a new track. I can, however, advise you to at least try and understand how these devices work and how you can create certain sounds. By copying settings or by getting to know the device better. And it it never hurts to adjust some of the preset settings to your own taste or to experiment with the available possibilities. The truth lies somewhere in the middle, I guess. A little bit of presets and a little bit of your own taste. Nothing wrong with that!
2) Sounding exactly like your favorite producer
Let me explain. Most of us probably have some heroes or role models in music. So it is not very strange we sometimes like to try and make something similar. A certain style or sound. The internet is filled with tutorial videos about making exact replicas of well known sounds or even whole tracks. Definitely a good way to learn, let that be clear. But please don’t stop there. Yes, very cool that you can mimic a few steps and now sound exactly the same as Deadmau5. But think about that a bit more. Making music is a long process. And an important part of your musical development. You want to create your own style eventually, right? Hearing listeners say: “hey, that sounds very original!” Or: “I immediately recognize your style!” Trust me, that will not happen if you only try to copy the big hit songs 1-on-1. Better yet, producers/artists that made these famous hits probably had to go through the same process. Deadmau5 did not have any “Deadmau5-presets” before he became famous. The whole process of learning to find your own sound is part of the game! It is good to learn from others, but please try to develop your own style.
3) Less is usually more
You just got into the world of electronic music and find out that the amount of possibilities seems endless! Great! But at the same time it is not that great. Sure, it is fun to see how many cool samples, plugins and instruments you can use. But you can also get lost in it. Just because you have this huge amount of choices does not mean you actually need to use it all. Especially beginners tend to add a lot of effects to a sound. But please realize: especially if you just started, you probably have no idea what all these vst plugins do exactly. Stacking all of them onto one channel will also cause a big mess, probably. When you are a bit more experienced you’ll find out that a lot of these things can also be done with less or even a single effect sometimes. Same thing goes for your music itself. Try not to fill up every space in your tracks. A good tip: try to ask yourself what it is you want to achieve at every new step you add to your sound. And think about the right effects or instruments for the job before starting something. Sometimes you have to throw stuff out. Try to define what parts are really essential to your music and focus on that! Take out elements that don’t really add anything or just mess things up. Using a few tools effectively is much more useful than just throwing loads and loads of cool effects on a track. Learn to make tracks with a minimum of tools. Getting to know the tools of your trade is much more important than just using everything all the time without thinking.
4) Louder is not always better.
Ok, so you just made your first complete track. And now you play it on a sound system, together with some tracks from other artists you like. And what happens? Your own track seems to completely disappear when it comes to loudness, compared to the other released tracks. The first reason for that is simple. These artists probably have a lot more experience than you. The second reason is a process called mastering. The end result has been enhanced by a specialist to make sure it can compete with other commercially available music. Most beginners try to get the same loud result by slapping a limiter on the entire track and pumping everything up to the maximum. The so-called “brickwall limiter“. Yes, your track suddenly appears a lot “louder”. But you also get a lot of unwanted side effects when using adding these extreme measures. Things like distortion or a complete loss of dynamics. Not always that obvious at home, but on more professional sound systems it can sound absolutely terrible. So it makes sense to also have some understanding of the whole mastering process. Just to get a better idea of ways to make your music sound fuller and louder without simply squashing the life out of it. That is also part of the learning process. You will soon realize it is equally important to have a well balanced mix. Still want to start releasing your own music as soon as possible? Consider letting a professional do the mastering part. But don’t just pump everything up to the maximum. This will get you nowhere and only annoys the listener.
5) Creativiteit is the main goal
Again quite obvious, but still something that many starting producers seem to forget. Of course, when you get started you know you are just an amateur. You don’t know a lot, experiment much and don’t have a clue where the real problems are. That is normal. But you will reach a point where your skills have become much better. You then understand the basics, improved your way of listening to music and picked up a lot of knowledge along the way. Very nice. But does it make your actual MUSIC better? Why did you start making music in the first place? Let me use different words to make a point: imagine you have perfected all the elements of your track, your instruments and effects. And you put all your knowledge into that same track. Will that make the track into a hit song? Does it always make the music itself better? This might come as a surprise, but the answer to that question is no. You can have all the knowledge in the world. Making interesting music is still a very different story. Going back to a question I asked before: you started making music because you simply love making music, right? Not because of all the technical knowledge that comes with that. It takes more than just knowledge. This too is part of the whole process. So don’t focus too much on getting the technical side of things perfect. Try to really make music. Express your personality and emotions, do some “crazy” stuff once in a while and don’t forget to actually enjoy it! Because that is why you started doing it in the first place, I hope? Creative music making is the main goal. Not getting to know every single technical detail. So don’t forget to have fun making music. You definitely do not need all the latest gear or techniques to do so!
Enjoy the music! And I wish you all a fantastic 2017!
Mississippidreef 87
NUtrecht Kamer 1.22
3565 CE Utrecht
(Gratis parkeren!)
We zitten tussen Balorig Utrecht en de Vechtsebanen (de ijsbaan).
Bel de leraar even als je er bent, dan komt ie je halen!
Openingstijden:
Ma-Vr 11.00-22.00u
Za & Zo 12.00-18.00u
Alleen op afspraak!
Neem contact op via het contactformulier of per email: info[@]djschoolutrecht.nl
of telefoon +3130 340 3549.
We zijn het beste telefonisch bereikbaar tussen 12.00-13.00u!
IBAN : NL70 TRIO 0254 7967 29 t.n.v. The Mood Managers
BIC : TRIONL2U
KVK : 30239841
BTWnr : NL002007695B75