Beginnende producer tips!
Elke keer weer de beste tips voor producers!
Geschreven door Richard, leraar Ableton en Maschine bij DJ School Utrecht.
5 handige tips voor Ableton Live
Deze week een paar kleine maar oh zo nuttige tips voor gebruikers van Ableton Live. Voor wie goed zoekt is er een enorm scala aan slimme of interessante functies te vinden voor de gebruikers van deze software. Of al die functies ook nuttig voor je zijn is meestal afhankelijk van je manier van werken. Iedereen heeft zijn/haar eigen werkwijze natuurlijk. Hoewel Ableton Live een redelijk uitgebreide handleiding heeft, zijn er wat handigheidjes die niet expliciet beschreven staan, of bij veel gebruikers gewoon niet bekend zijn. Daarom heb ik een kleine selectie gemaakt van bekende en minder bekende functies die hopelijk nuttig voor je zijn.
1. Verborgen functies via options.txt
Laat ik eens beginnen bij een van de meest uitgebreide functies. Eigenlijk is dit niet 1 functie, maar een heel arsenaal aan verborgen mogelijkheden. Deze functies zijn bedoeld voor ontwikkeling van het programma zelf, maar relatief simpel toe te voegen door gewone gebruikers. Het werkt als volgt: maak eerst een eenvoudig (leeg) tekstbestand aan; een .txt file. Dit kan op een Mac bijvoorbeeld met de standaard teksteditor, en voor Windows met behulp van bijvoorbeeld notepad. Maak een nieuw bestand aan en sla het op onder de naam “Options.txt” in onderstaande lokatie.
Voor Windows Vista, Windows 7, Windows 8
/Users/[username]/AppData/Roaming/Ableton/Live x.x.x/Preferences/
En voor Mac OS X
/Users/[username]/Library/Preferences/Ableton/Live x.x.x/
Zodra je dat gedaan hebt kun je in dat bestandje afzonderlijke tekstregels toevoegen om bepaalde functies in te schakelen. Aanvullende info vind je hier . Als je goed zoekt vind je een heleboel van deze mogelijkheden online. Om je op weg te helpen behandel ik er hier alvast 1 die ik zelf zeer handig vind. En dat is de device slots functie. Open het lege tekstbestand en vul deze tekst in op de eerste regel: -ShowDeviceSlots=1 Sla het bestand vervolgens op. Open daarna Ableton Live. Als het goed is zie je nu in je Session scherm boven je kanaal faders en sends knoppen welke effecten je op elk kanaal hebt staan, inclusief de volgorde en een aan/uit knop. Nadeel is dat het nog steeds een kleine “bug” heeft; soms verschijnt alleen de aan/uit knop, zonder de naam van het betreffende effect. Dat is echter meteen verholpen wanneer je even de breedte van dat spoor/kanaal verandert (met je muis) op je scherm. Groot voordeel; je ziet in 1 oogopslag welke effecten er op elk kanaal staan, kunt ze aan/uit zetten en zelfs de volgorde aanpassen, zonder dat je het “gewone” plugin scherm hoeft te openen. Niet alle mogelijkheden zijn officieel ondersteund door Ableton, maar deze mag wat mij betreft permanent worden ingevoerd. (zie foto 1)
2. Scene tekst voor tempo en maatsoort
Dit is een functie die de meesten niet kennen, maar die zeker bij bijvoorbeeld een live sessie erg nuttig kan zijn. Ook deze functie is van toepassing op je Session scherm, oftewel het scherm waar je al je clips kunt afspelen. Alle clips in verschillende sporen die op dezelfde horizontale lijn liggen noemt men een “scene”. Door op het bijbehorende pijltje van die scene te klikken (helemaal rechts, in je master spoor) start je alle clips in die rij tegelijk. In dat zelfde kanaal kun je per scene ook kleuren toekennen of de scene een naam geven. Maar er is nog een handig extraatje. Per scene kun je Ableton Live vertellen welke maatsoort gebruikt moet worden, en wat het tempo (bpm) van die scene moet zijn. Het tempo van je project (master tempo) past zich dan meteen aan! Maatsoort aanpassen doe je door de naam van de scene te veranderen in X/Y. Een vierkwarts maat geef je dus aan als 4/4, een driekwarts maat als 3/4, enzovoorts. Het zelfde kun je doen voor het tempo. Wil je beginnen met 123 beats per minuut? Verander dan de naam van de scene in “123bpm” (aan elkaar en zonder aanhalingstekens uiteraard). Zodra je nu op die scene klikt verandert het project tempo in 123 bpm. Dit kun je voor elke tempo wisseling doen, in elke scene. (Zie foto 2)
3. Clip Envelope Linked/Unlinked
Envelopes zijn, kort gezegd, veranderingen van de instellingen van al je apparaten en effecten gedurende het verloop van je track. In Ableton Live kun je deze envelopes per kanaal aanpassen in je gehele arrangement. Maar je kunt een heleboel van die functies ook aanpassen in een enkele clip; oftewel in een loop of sample zelf, los van het arrangement. Daarvoor gebruik je de clip envelopes. De clip/loop kun je dan afspelen en de bijbehorende aanpassingen worden toegepast. Zodra de loop aan het eind is (en de “loop” functie is ingeschakeld) begint hij weer van voor af aan. Dat geldt dus ook voor de bijbehorende “envelopes”. Deze springen weer naar de beginstand. Door echter de “Linked” functie uit te schakelen kun je deze 2 zaken van elkaar loskoppelen! Dat betekent dat de loop zichzelf op dezelfde manier blijft herhalen (bijvoorbeeld 1 bar) terwijl de clip envelope (ook wel clip automation genoemd) een andere lengte kan hebben (bijvoorbeeld 4 bars). Ideaal voor interessant effectgebruik zonder de oorspronkelijke loop-lengte aan te hoeven passen! (zie foto 3)
foto 3: unlinked clip envelope
Zie ook Live’s handleiding voor een uitgebreidere uitleg.
4. Geluiden metronoom veranderen
Niet tevreden met het geluid van de metronoom functie? Dat is een veel voorkomend probleem. De geluiden zijn bedoeld om duidelijk door de rest van je muziek heen te komen, zodat bij opname goed te horen is wat het juiste ritme is. Maar soms is die metronoom zo aanwezig dat het irritant wordt of gewoon afleidt. Geen nood, je kunt ‘m naar wens veranderen! Het zijn namelijk gewoon samples. 2 stuks, om precies te zijn. De eerste tel (MetronomeUp.wav) en de overige tellen (Metronome.wav). Deze geluiden vind je op onderstaande locaties.
Voor OS X: /Applications/Ableton Live 9.app/Contents/ App-Resources/Misc/Metronome/Samples
Voor Windows: C:/ProgramData/Ableton/Live 9/Resources/Misc/Metronome/Samples
Om ze te veranderen kies je dus gewoon 2 geluiden die je geschikt vindt. Het geluid voor de eerste tel noem je MetronomeUp.wav en de rest noem je Metronome.wav. Vervang de originele geluiden van Live door jouw eigen geluiden en voila, aangepast. Misschien wel handig om de originele geluiden eerst even ergens apart op te slaan (onder een handige naam, bijvoorbeeld MetronomeORIGINEEL.wav of iets dergelijks). In geval van nood kun je dan altijd weer de originele metronoom geluiden terugzetten.
5. Skins
Zoals elk zichzelf respecterend programma biedt Ableton Live de optie om de uitstraling/kleurstelling van het programma aan te passen. In de vorm van zogenaamde “skins”. In de instellingen van Live (preferences menu -> Look/Feel) kun je een andere skin kiezen. De keuze is echter niet zo heel breed. Maar dat is makkelijk op te lossen! Door andere skins toe te voegen aan de al aanwezige skins, of door er zelf 1 te maken. Als je online zoekt naar Ableton Live skins kom je een heleboel extra variaties tegen die je toe kunt voegen. Voor Mac: ga naar Ableton Live in je Applications folder, rechtermuisknop klikken (of ctrl-click) om ‘Show Package Contents’ te kiezen. Daarna ga je naar Contents/App-Resources/Skins
Voor Windows: ga naar C:/ProgramData/Ableton/Live 9/Resources/Skins
Plaats de nieuwe skins in die map. Daarna kun je in de preferences van Ableton Live de gewenste skin kiezen.
Tot voor kort was er via gear- en tips website Sonic Transfer een editor te downloaden om je eigen skins voor Ableton Live te maken. Omdat dit echter op een wat oudere versie was gebaseerd en de website momenteel niet meer bereikbaar lijkt te zijn, kan ik je niet van een link naar het programmaatje voorzien. Erg jammer, want Sonic Transfer had ook een flinke database aan interessante en vreemde skins die door andere gebruikers waren gemaakt. Mocht je ook in het bezit zijn van de Max For Live applicatie voor Ableton, dan is er wel een gratis editor beschikbaar. Deze werkt echter alleen met Max For Live en vind je hier.
Hopelijk zitten er wat handige of nuttige tips voor je tussen!
Written by Richard, teacher in Ableton and Maschine at the Dutch DJ Academy/DJ School Utrecht
5 useful tips for Ableton Live
This week some small but very useful tips for Ableton Live users. If you search the web you can find a huge amount of smart or interesting functions for this software. Not all tips are useful, depending on your workflow. Everybody has a different way of working, usually. Although Ableton Live has quite an extensive manual, there are several little possibilities that can not always be found there, or are simply not that well known to the average user. That’s why I made a small selection of known and less known functions that might be of use to you.
1. Hidden functions via options.txt
Let me start with one of the most extensive possibilities. This really isn’t just 1 function, but a big load of hidden possibilities. These functions were meant for development of the software itself, but can be accessed relatively easy by normal users too. It works like this; make a simple (empty) text file; a .txt file. On a Mac, you can do this with the standard text editor and on a Windows system you could use something like Notepad. Create a new file and save it under the name “Options.txt” in the following location. For Windows Vista, Windows 7, Windows 8:
/Users/[username]/AppData/Roaming/Ableton/Live x.x.x/Preferences/
And for Mac OS X
/Users/[username]/Library/Preferences/Ableton/Live x.x.x/
As soon as you have done this, you can add simple lines of text to the file to unlock certain features. More info can be found here. If you search online you will be able to find many more of these options. To get you started, I’ll walk you through 1 option that I find very useful myself. The so called device slots function. Open the text file you created and add this single line of text: -ShowDeviceSlots=1 After that, save the file. Now open Ableton Live. If all went well you should now see a device slot for every device or plugin on each channel in Session view, above the “sends” buttons. This includes on/off buttons and the correct order of devices. This function still has a little bug; sometimes you only see the on/off button after loading a new device, without the name. But it is easy to fix this by simply making the channel wider with your mouse. Big advantage: you can immediately see what is on every channel, can turn any of them on or off and even change the order of devices, without having to open the plugin screen at the bottom of your interface. Not all possible functions are officially supported by Ableton, but this one can become a permanent standard, if you ask me. (see photo 1)
2. Scene text for tempo and time signature
This is a function that most people don’t know, but can be very useful for live sessions. This feature can be used in the Session view. This is the screen that allows you to play all your separate clips. A horizontal row of clips is called a “scene”. By clicking on the scene arrow (right side of the screen, in the master channel) you can start all the clips in that scene at the same time. In that same channel you can add colours to scenes or add a name. But there is a very useful little extra function. For each scene you can tell Live what the time signature and/or the tempo (bpm) should be. The project tempo (master tempo) will immediately adapt after you click that scene! Time signature can be changed by replacing the scene number or name with X/Y. A regular “four-to-the-floor” signature would mean 4/4, a “walz” signature 3/4, etcetera. Same thing can be applied to the tempo. Do you want to start your first scene at 123 beats per minute? Change the name of the scene to “123bpm” (without spaces and without the “, of course). The tempo of your project (master tempo) will now change to 123 bpm as soon as you start that scene. You can do this for every tempo change, in every scene. (see photo 2)
3. Clip Envelope Linked/Unlinked
Envelopes are, in short, changes within all your devices and effects within the duration of your track. In Ableton Live you can change these envelopes for every channel in the arrangement. But many functions can also be added to separate clips; in the sample or loop itself. You can use “clip envelopes” for that. Playing that clip means the settings will change when the clip is played. As soon as the clip/loop reaches the end, it will go back to the start and play it again (if you activated the “loop” function, that is). That same thing goes for the clip envelopes. These will jump back to the start settings every time the loop repeats. But by turning off the “Linked” function you can separate these two things! That means you could make clip repeat itself (after 1 bar, for instance) while the clip envelope (also called automation) can have a different length (let’s say 4 bars). Ideal for interesting use of fx parameters without having to change the original loop length itself! (see photo 3)
photo 3: unlinked clip envelope
Also have a look at Live’s manual for a more elaborate explanation.
4. Change the metronome sound
Not happy with the sound of the built-in metronome? That is quite a common problem. The chosen sounds were intended to be heard very clearly over the rest of your music, so you can hear the tempo when recording, as an example. But sometimes this metronome sound can be very distracting or annoying. Don’t worry, you can change it to your liking! Because the sounds are nothing more than audio samples. 2 samples, to be exact. One for the upbeat (MetronomeUp.wav) and one for the rest (Metronome.wav). You can find the sounds in these locations:
For OS X: /Applications/Ableton Live 9.app/Contents/ App-Resources/Misc/Metronome/Samples
For Windows: C:/ProgramData/Ableton/Live 9/Resources/Misc/Metronome/Samples
To change this, you simply choose 2 different sounds that you like. The upbeat sound will get the name MetronomeUp.wav and the 2nd sound gets the name Metronome.wav. Replace the original sounds by your new ones with the same name and voila, you’ve changed it. Maybe save a copy of the original sounds first (under a useful name like “MetronomeORIGINAL.wav” or something similar). So in case of trouble you can always fall back on the original sounds.
5. Skins
Just like any self respecting piece of software Ableton Live offers the option to change colours/looks of the user interface. By choosing a so called “skin”. In Live’s preferences (preference menu -> Look/Feel) you can choose from several skins. But there are not that many choices. You can fix this by adding new skins to the ones that are already available, or even by making one yourself. If you search for Ableton Live skins online you should be able to find many new ones.
For Mac: go to Ableton Live in your Applications folder, right-click (of ctrl-click) and choose ‘Show Package Contents’. After that, go to Contents/App-Resources/Skins
For Windows: go to C:/ProgramData/Ableton/Live 9/Resources/Skins
Place the new skins in that folder. After that you can choose that new skin in Ableton Live’s preferences.
Until recently you could download a custom Live skin editor from gear- and tips website Sonic Transfer. However, this was based on older versions of Live. Besides that, the website does not seem to be available anymore at this time, so I can’t give you a link to that bit of software. That is a real shame, because Sonic Transfer had a big database of interesting and strange skins that were made by other users. If you happen to own the Max For Live application for Ableton there is still a free skin editor available. This only works with Max For Live and can be found here.
I hope these are some useful tips for you!
Mississippidreef 87
NUtrecht Kamer 1.22
3565 CE Utrecht
(Gratis parkeren!)
We zitten tussen Balorig Utrecht en de Vechtsebanen (de ijsbaan).
Bel de leraar even als je er bent, dan komt ie je halen!
Openingstijden:
Ma-Vr 11.00-22.00u
Za & Zo 12.00-18.00u
Alleen op afspraak!
Neem contact op via het contactformulier of per email: info[@]djschoolutrecht.nl
of telefoon +3130 340 3549.
We zijn het beste telefonisch bereikbaar tussen 12.00-13.00u!
IBAN : NL70 TRIO 0254 7967 29 t.n.v. The Mood Managers
BIC : TRIONL2U
KVK : 30239841
BTWnr : NL002007695B75